Owasp top 10

Owasp Top 10 is een lijst met de tien meest voorkomende webapplicatie-risico’s die organisaties moeten aanpakken. De lijst is samengesteld door de Open Web Application Security Project (OWASP), een wereldwijde non-profitorganisatie die zich inzet voor het verbeteren van de veiligheid van software. De lijst is bedoeld om organisaties te helpen bij het identificeren en aanpakken van de meest voorkomende webapplicatie-risico’s. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt om ervoor te zorgen dat deze up-to-date is met de meest recente bedreigingen. Door deze lijst te gebruiken, kunnen organisaties hun webapplicaties beter beveiligen tegen cyberaanvallen.

h1>OWASP Top 10

OWASP Top 10 is een lijst met de tien meest voorkomende webapplicatiebeveiligingsrisico’s. De lijst wordt jaarlijks bijgewerkt door de Open Web Application Security Project (OWASP). De lijst is bedoeld om organisaties te helpen bij het identificeren en beheren van de meest voorkomende beveiligingsrisico’s. In dit artikel wordt de OWASP Top 10 besproken.

Inhoudsopgave

 • Inleiding
 • OWASP Top 10-lijst
 • A1: Cross-Site Scripting (XSS)
 • A2: Broken Authentication and Session Management
 • A3: Insecure Direct Object References
 • A4: Cross-Site Request Forgery (CSRF)
 • A5: Security Misconfiguration
 • A6: Insecure Cryptographic Storage
 • A7: Injection Flaws
 • A8: Insecure Communications
 • A9: Using Components with Known Vulnerabilities
 • A10: Unvalidated Redirects and Forwards
 • Conclusie

Inleiding

OWASP Top 10 is een lijst met de tien meest voorkomende webapplicatiebeveiligingsrisico’s. De lijst wordt jaarlijks bijgewerkt door de Open Web Application Security Project (OWASP). De lijst is bedoeld om organisaties te helpen bij het identificeren en beheren van de meest voorkomende beveiligingsrisico’s. De lijst is gebaseerd op de resultaten van een wereldwijd onderzoek naar webapplicatiebeveiligingsrisico’s.

OWASP Top 10-lijst

De OWASP Top 10-lijst bestaat uit de volgende tien risico’s:

 • A1: Cross-Site Scripting (XSS)
 • A2: Broken Authentication and Session Management
 • A3: Insecure Direct Object References
 • A4: Cross-Site Request Forgery (CSRF)
 • A5: Security Misconfiguration
 • A6: Insecure Cryptographic Storage
 • A7: Injection Flaws
 • A8: Insecure Communications
 • A9: Using Components with Known Vulnerabilities
 • A10: Unvalidated Redirects and Forwards

A1: Cross-Site Scripting (XSS)

Cross-Site Scripting (XSS) is een beveiligingsrisico dat optreedt wanneer een aanvaller kwaadaardige code injecteert in een webpagina die door een andere gebruiker wordt bezocht. De code wordt uitgevoerd in de browser van de gebruiker en kan worden gebruikt om de gebruiker te misleiden, informatie te stelen of de gebruiker te dwingen om bepaalde acties uit te voeren.

A2: Broken Authentication and Session Management

Broken Authentication and Session Management is een beveiligingsrisico dat optreedt wanneer een aanvaller toegang krijgt tot een systeem door het gebruik van verouderde of kwetsbare authenticatie- en sessiebeheermechanismen. Dit kan leiden tot het stelen van gebruikersnamen en wachtwoorden, het veranderen van gebruikersgegevens of het uitvoeren van andere kwaadaardige acties.

A3: Insecure Direct Object References

Insecure Direct Object References is een beveiligingsrisico dat optreedt wanneer een aanvaller toegang krijgt tot objecten die niet voor hem bedoeld zijn. Dit kan leiden tot het stelen van gevoelige informatie, het wijzigen van gegevens of het uitvoeren van andere kwaadaardige acties.

A4: Cross-Site Request Forgery (CSRF)

Cross-Site Request Forgery (CSRF) is een beveiligingsrisico dat optreedt wanneer een aanvaller een gebruiker dwingt om een kwaadaardige actie uit te voeren zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is. Dit kan leiden tot het stelen van gevoelige informatie, het wijzigen van gegevens of het uitvoeren van andere kwaadaardige acties.

A5: Security Misconfiguration

Security Misconfiguration is een beveiligingsrisico dat optreedt wanneer een systeem niet goed is geconfigureerd. Dit kan leiden tot het stelen van gevoelige informatie, het wijzigen van gegevens of het uitvoeren van andere kwaadaardige acties.

A6: Insecure Cryptographic Storage

Insecure Cryptographic Storage is een beveiligingsrisico dat optreedt wanneer gevoelige informatie niet goed wordt versleuteld. Dit kan leiden tot het stelen van gevoelige informatie, het wijzigen van gegevens of het uitvoeren van andere kwaadaardige acties.

A7: Injection Flaws

Injection Flaws is een beveiligingsrisico dat optreedt wanneer een aanvaller kwaadaardige code injecteert in een webapplicatie. Dit kan leiden tot het stelen van gevoelige informatie, het wijzigen van gegevens of het uitvoeren van andere kwaadaardige acties.

A8: Insecure Communications

Insecure Communications is een beveiligingsrisico dat optreedt wanneer een aanvaller toegang krijgt tot gevoelige informatie die wordt verzonden via onbeveiligde communicatiekanalen. Dit kan leiden tot het stelen van gevoelige informatie, het wijzigen van gegevens of het uitvoeren van andere kwaadaardige acties.

A9: Using Components with Known Vulnerabilities

Using Components with Known Vulnerabilities is een beveiligingsrisico dat optreedt wanneer een aanvaller toegang krijgt tot een systeem door het gebruik van verouderde of kwetsbare componenten. Dit kan leiden tot het stelen van gevoelige informatie, het wijzigen van gegevens of het uitvoeren van andere kwaadaardige acties.

A10: Unvalidated Redirects and Forwards

Unvalidated Redirects and Forwards is een beveiligingsrisico dat optreedt wanneer een aanvaller een gebruiker dwingt om naar een kwaadaardige website te gaan. Dit kan leiden tot het stelen van gevoelige informatie, het wijzigen van gegevens of het uitvoeren van andere kwaadaardige acties.

Conclusie

De OWASP Top 10 is een lijst met de tien meest voorkomende webapplicatiebeveiligingsrisico’s. De lijst is bedoeld om organisaties te helpen bij het identificeren en beheren van de meest voorkomende beveiligingsrisico’s. Door de OWASP Top 10 te gebruiken, kunnen organisaties hun webapplicaties beter beveiligen tegen kwaadaardige aanvallen.</p

De OWASP Top 10 is een lijst met de tien meest voorkomende webapplicatiebeveiligingsrisico’s. Deze lijst is ontwikkeld door een groep van beveiligingsdeskundigen en is bedoeld om organisaties te helpen bij het identificeren en beheren van de meest voorkomende beveiligingsrisico’s. Door de OWASP Top 10 te gebruiken, kunnen organisaties hun webapplicaties beter beveiligen tegen aanvallen van buitenaf. Door deze lijst te gebruiken, kunnen organisaties hun webapplicaties beter beveiligen tegen aanvallen van buitenaf en hun klanten beter beschermen tegen cybercriminaliteit.